Recidive van zedendelinquenten

Recidive van zedendelinquenten

Door de dood van Anne Faber en het feit dat de verdachte hiervan een veroordeelde zedendelinquent is, is er volop aandacht in de media voor de recidive van zedendelinquenten. Hierbij worden verschillende typen recidive door elkaar gebruikt en niet altijd op de juiste manier geduid. Vandaar dat wij de recidivecijfers van zedendelinquenten kort op een rij zetten.

De recidive van zedendelinquenten die een tbs-maatregel opgelegd hebben gekregen is lager dan de recidive van zedendelinquenten die alleen een gevangenisstraf hebben gekregen. Na een tbs-maatregel pleegt 19% van de zedendelinquenten binnen drie jaar een nieuw delict. Onder zedendelinquenten die een gevangenisstraf uitzaten is dit percentage aanzienlijk hoger, namelijk 31%. Hierbij gaat het wel om alle nieuwe delicten, dus van verkeersdelicten tot en met ernstige geweldsdelicten. Het opnieuw plegen van een zeer ernstig delict, zoals verkrachting, zware mishandeling, doodslag en diefstal met geweld, komt een stuk minder vaak voor. Binnen drie jaar pleegt 2% van de zedendelinquenten die een tbs-maatregel ondergingen een zeer ernstig delict en 8% van de zedendelinquenten die een gevangenisstraf uitzaten.

Meer cijfers zijn te vinden op REPRIS, een web-applicatie waarmee alle recidivecijfers gepubliceerd door het WODC op te zoeken zijn.

Recidive zedendelinquenten na een tbs-maatregel of gevangenisstraf

Vrijgekomen inNAlgemene recidive binnen 3 jaarZeer ernstige recidive binnen 3 jaar
Na tbs2008-20126619,2%1,8%
Na gevangenisstraf201249031,1%7,6%